Index arrow Stiri arrow Ancheta
Ancheta
Risc de avalanse in muntii Valcii

Evaluare utilizator: / 2
Data publicarii: 15-02-09
Ninsorile, dar şi precipitaţiile abundente pentru această perioadă ar putea provoca în perioada imediat următoare avalanşe cu un grad ridicat în zonele muntoase care depăşesc 1.600 de metri altitudine. Astfel, pe o scară de la unu la cinci, zona alpină a judeţului Vâlcea s-ar putea confrunta cu un risc de gradele trei, „risc însemnat”,  şi patru „risc mare”. Cel mai ridicat grad de producere a unor avalanşe, respectiv patru, se înregistrează în munţii Parâng şi Făgăraş, care se întind şi pe zona judeţului Vâlcea. De asemenea, şi Munţii Căpăţânii, Lotrului, Buila şi Latoriţa vor fi afectaţi de avalanşe de gradul al treilea. Zăpada de la suprafaţă are o rezistenţă foarte mică şi, fiind depusă pe o crustă de gheaţă de câţiva centimetri, formează în ansamblu un strat instabil. Sunt posibile declanşări spontane de avalanşe, care pe pantele foarte înclinate pot antrena o mare parte din strat, producând avalanşe medii şi chiar mari. „Încălzirea vremii, dar şi căderile foarte semnificative de zăpadă din ultima săptămână, peste 50 de centimetri vor face ca în zona de munte a Vâlcii să se producă avalanşe semnificative”, a menţionat şeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera. În aceste condiţii, reprezentanţii Salvamont Vâlcea avertizează turiştii să nu se deplaseze în zonă în această perioadă pentru a se evita producerea anumitor accidente la care se expun cei care vin neechipaţi pentru munte, nu cunosc zona şi aleg trasee dificile şi inaccesibile. „Recomandăm tuturor ca ieşirea în zonele de creastă să fie abia după jumătatea lunii martie, atunci când zăpada se va consolida şi nu vor mai exista pericole de avalanşă”, a precizat Mircea Lera.

 
Furturi la Manastirea Cozia

Evaluare utilizator: / 1
Data publicarii: 08-02-09
Trei tineri care comiseseră mai multe furturi de la Mânăstirea Cozia au fost reţinuţi la sfârşitul săptămânii trecute de poliţiştii vâlceni de la Transporturi Feroviare. După comiterea mai multor furturi în cursul nopţii de 5 spre 6 februarie, Ilie Ursu (16 ani), Ilie Sperache (18 ani), din comuna Bujoreni, şi Adrian Scrieciu (23 de ani), din comuna Glăvile, au fost prinşi în tren cu un telefon mobil şi 270 de lei pe care îi furaseră dintr-un  dormitor al complexului de cazare al mânăstirii, de la Lucian Ifrim. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit părţii vătămate.

 
Doi hoti de lemn, prinsi de o ceata de politisti

Evaluare utilizator: / 1
Data publicarii: 08-02-09
Doi tineri din comuna Ştefăneşti,  Vâlcea, Marius Lixandru (23 de ani) şi Adrian Harpă (32 de ani), s-au ales cu dosare penale după ce au constituit marea captură a poliţiştilor din patru localităţi, care mai erau însoţiţi şi de jandarmi, pe deasupra. Cei doi bărbaţi riscă acum sancţiuni penale pentru că au tăiat 16 arbori, pe care se pregăteau să-i încarce în căruţe atunci când au fost prinşi în flagrant de grămada de poliţişti. Ei s-au ales cu dosar penal pentru tăiere ilegală de material lemnos.

 
Fostul sef al Politiei Babeni, trimis in judecata

Evaluare utilizator: / 4
Data publicarii: 08-02-09
Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat cercetările în cazul fostului şef al Poliţiei Băbeni, Ion Statie, care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi fals intelectual. În calitate de şef al Poliţiei Băbeni, Statie a dispus în mod nelegal sancţionarea contravenţională cu amendă a unei persoane, motivându-şi decizia cu un argument nereal şi anume că persoana respectivă nu prezentase documente de provenienţă pentru o cantitate de 1.000 de litri de diluant. Poliţistul a comercializat apoi produsul petrolier confiscat, în interes personal. A întocmit de asemenea şi un proces-verbal fals, în care a consemnat, în mod nereal, că ar fi distrus produsul confiscat. În acelaşi timp, procurorii DNA îl mai acuză pe Statie pentru că nu a aplicat dispoziţiile legale referitoare la unele produse alcoolice descoperite la o societate comercială din oraşul Băbeni, pentru care administratorul nu a prezentat documente justificative şi i-a restituit acestuia produsele confiscate de către subordonaţii săi, dar şi pentru complicitate la traficul cu ţiţei din câmpurile petroliere de la marginea localităţii. În acest sens, Statie nu a dispus măsurile legale, şi anume aplicarea amenzilor contravenţionale faţă de două persoane care transportau ţiţei fără documente legale, precum şi confiscarea produsului  petrolier, creând astfel statului un prejudiciu de peste 22.000 de lei. Dosarul fostului şef de Poliţie a ajuns zilele trecute la Curtea de Apel din Piteşti, unde se va judeca. Dacă va fi găsit vinovat de infracţiunile pentru care a fost anchetat, fostul poliţist riscă ani buni de puşcărie.

 
Ion Statie, trimis in judecata de DNA

Evaluare utilizator: / 2
Data publicarii: 25-01-09
Fostul şef al Poliţiei Băbeni, prins cu mâţa-n sac.

Fostul şef al Poliţiei Băbeni, Ion Statie, a fost trimis în judecată  de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor personale, contra intereselor publice şi fals intelectual. Printre altele, poliţistul îi proteja pe traficanţii de ţiţei şi alcool, dar dădea, în schimb, amenzi ilegale, confiscând marfa unor persoane care aveau acte în regulă şi vânzând-o în interes personal.

Diluant confiscat, vândut în interes propriu

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a evidenţiat faptul că, la data de 3 martie 2006, inculpatul Ion Statie, pe atunci şef al Postului de Poliţie din Băbeni, a dispus nelegal sancţionarea contravenţională a unei persoane  care deţinea 1000 de litri de diluant. Procurorii afirmă că decizia poliţistului ar fi fost ilegală. Bărbatul a susţinut că persoana respectivă nu deţinea acte de provenienţă a diluantului şi i-a aplicat o amendă de 1.925 de lei. Statie a intrat în posesia diluantului, pe care l-a comercializat ulterior în interes personal. A obţinut din această „afacere” suma de 990 de lei. În plus, tot în 2006, pentru a ascunde faptul că a comercializat produsul petrolier, Statie s-a gândit să mai comită o infracţiune. A întocmit astfel un proces verbal fals, în care specifica faptul că diluantul ar fi fost distrus.

Pe mână cu traficanţii de alcool

O altă faptă reţinută în sarcina lui Statie a fost protejarea traficanţilor de alcool. La data de 14 noiembrie 2006, Statie nu a sancţionat, conform prevederilor legale, administratorul unei societăţi din Băbeni care nu a putut prezenta documente justificative asupra unor băuturi alcoolice. Mai mult, poliţistul i-a restituit acestuia toate produsele pe care subordonaţii le confiscaseră, creând un prejudiciu de 1.640 de lei la bugetului statului. La data de 24 noiembrie 2006, deşi a depistat în trafic o persoană care circula pe drumurile publice încălcând prevederile codului rutier, Statie nu s-a sinchisit să îi aplice vreo amendă. În acest fel, a mai reuşit să aducă un  prejudiciu de 264 de lei statului. Fostul şef al Poliţiei Băbeni a uitat, pe 20 ianuarie 2007, să respecte legea, atunci când a lăsat două persoane să  transporte ţiţei, deşi nu aveau acte. Nici măcar nu le-a confiscat marfa, iar de amendă nici nu poate fi vorba. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.

 Daniela BOTEZ

 
<< Start < Inapoi 1 2 3 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 10 - 18 din 26
 

Editie tiparita

Alte articole

Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri