Index arrow Stiri arrow Ancheta arrow Angajatii Primariei Racovita au stat doi ani cu o grenada sub nas
Angajatii Primariei Racovita au stat doi ani cu o grenada sub nas

Evaluare utilizator: / 6
SlabExcelent 
Data publicarii: 22-02-09
O grenadă defensivă aflată în perfectă stare de funcţionare a fost ridicată, la sfârşitul săptămânii trecute, din curtea Primăriei comunei vâlcene Racoviţa, de pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea. Proiectilul a fost ridicat şi transportat în condiţii de siguranţă la sediul ISU din Râmnicu Vâlcea, urmând să fie distrus prin detonare la poligonul militar.

Îngropată la doar câţiva centimetri sub pământ

În timp ce efectuau o serie de lucrări în vederea amenajării unui spaţiu în spatele clădirii Primăriei Racoviţa, câţiva muncitori au avut surpriza să descopere la doar câţiva paşi de fundaţie o bucată de metal ruginită, care nu părea să prezinte vreun pericol. Deşi primul impuls al acestora a fost să o arunce, la o cercetare mai atentă au observat că descoperiseră din întâmplare o grenadă de mână foarte veche. Proiectilul era îngropat la doar câţiva centimetri sub pământ, într-un morman de pământ din curtea primăriei, la aproximativ 50 centimetri adâncime. „Probabil, muncitorii au avut nevoie de pământ şi s-au apucat să ia cu lopeţile din grămada din spatele clădirii primăriei. Au găsit-o imediat, pentru că nu era îngropată adânc, ci aproape de suprafaţă”, spune Ionel Arefte, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Racoviţa. Acesta mai spune că mormanul de pământ în care a fost descoperită încărcătura explozivă fusese lăsat în curtea primăriei de mai bine de doi ani, de când a fost săpată groapa pentru amenajarea fosei septice. „Groapa a fost săpată pentru fosă, iar pământul scos de excavator a fost lăsat aici pentru orice eventualitate. Probabil atunci a fost scoasă şi grenada, dar nimeni nu a observat-o. Bine că nu s-a întâmplat vreo nenorocire, bine că nu a găsit-o vreun copil de la grădiniţa care se află la doar câţiva metri de primărie”, mai spune Ionel Arefte.

Racoviţa, centru de război

Deşi zona a fost cercetată amănunţit de angajaţii ISU Vâlcea cu ajutorul detectorului de metale, pentru a se asigura că nu mai există şi în altă parte muniţie activă, localnicii au început deja să-şi dea cu presupusul cu privire la posibilitatea existenţei şi altor astfel de proiectile în apropierea primăriei, mai ales că în zonă se cunosc o mulţime de istorisiri de pe vremea celor două războaie mondiale, când în zonă s-au perindat trupe militare. „Trebuie să fie mai multe grenade pe aici, prin comună. Prin Racoviţa a trecut războiul, au fost bătălii multe. Trebuie cercetat mai atent, sigur o să se mai găsească şi alte arme”, spune un bătrân. Potrivit lui Ion Stoinea, profesor de istorie la Şcoala cu clasele I-VIII Racoviţa, în Primul Război Mondial, linia frontului la înaintarea armatei române spre Transilvania din 1916 s-a făcut pe Valea Oltului, iar la retragere frontul a fost stabilizat pe aliniamentul Coasta Câinenilor – Cărbunaru – Titeşti. În timpul retragerii spre Piteşti a trupelor române, Racoviţa a fost ocupată o perioadă de germani şi austrieci, iar o mare parte a luptelor au fost date pe teritoriul satului Cărbunaru. „Atunci, 52 de soldaţi români care se trăgeau din Racoviţa au murit în luptă. La Cărbunaru se văd şi acum tranşeele din război”, spune profesorul. Tot Ion Stoinea spune că, în Al Doilea Război Mondial, localnicii din Racoviţa au salvat un pilot american, al cărui avion s-a prăbuşit la doar câţiva paşi de gara Cornet. Acesta fusese doborât de bateria germană care îşi avea stabilimentul în apropiere de comună. Deşi se abţine în a comenta cu privire la posibilitatea existenţei în zonă şi a altor proiectile, grenade, bombe etc., profesorul de istorie nu uită să ne povestească la sfârşit o „istorie” pe cât de senzaţională, pe atât de reală. Acesta spune că, în urmă cu câţiva ani, un localnic numit Nicolescu – zis Vulpan – a descoperit în apropierea casei sale un proiectil de avion. Fiind interesat de plumbul din carcasă, bărbatul a încercat să-l dezamorseze, dar focosul încă activ a explodat, omorându-l pe loc. „A fost făcut bucăţi de explozia puternică, nimic nu s-a mai ales de el”, spune profesorul, care ne mai aminteşte faptul că, ori de câte ori are ocazia, îşi atenţionează elevii cu privire la pericolul pe care îl reprezintă aceste proiectile, în situaţia în care acestea nu sunt manevrate de autorităţi sau de personal abilitat.   

Adi BĂDESCU
 

SCRIEŢI UN COMENTARIU

Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
 

Editie tiparita

Alte articole

Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri