Index arrow Barfe arrow Barfele saptamanii 24 - 30 ianuarie 2011
Barfele saptamanii 24 - 30 ianuarie 2011

Evaluare utilizator: / 1
SlabExcelent 
Data publicarii: 23-01-11
• România s-a angajat într-un joc periculos, care seamănă mult cu situaţia ţării din perioada noiembrie 1940 – august 1944, al cărui „punct 4” relevă presiunea puternică exercitată de organizaţiile iredentiste şi naţionaliste antiromâneşti, care nu aşteptau decât o breşă pentru a lovi… pe la spate. Este posibil ca şi acum, dacă în aprilie – mai 2011 nu intrăm în Spaţiul Schengen, să fie înlocuite acele „organizaţii iredentiste” cu numele unor cancelarii europene „deranjate” că au surprins nepregătite forţele politice româneşti, probabil, „obosite”. Jocul politic budapestian nu surprinde, dar declaraţiile unor oficiali români  „criticaţi la ora de dirigenţie” da. Dacă nu s-au finalizat reformele în Justiţie, cu rezultate vizibile în lupta aproape inexistentă împotriva corupţiei, este oare suficient să spunem că ne asumăm răspunderea acum sau că ne vom da demisia, dacă ne-o va cere cineva? Cancelariile acelor state membre UE nu fac, prin liderii lor, decât să motiveze de pe acum refuzul, acompaniate de zgomotul asurzitor din politica şi media româneşti. Este şi normal, atâta timp cât posturile tv româneşti se întrec în a da ştiri despre nave străine îngheţate, în loc să relateze realitatea românească. Aceleaşi posturi, care funcţionează în mare parte pe bani publici, au prezentat „ciocniri de pahare cu lapte” şi atacul aviatic al Văii Prahovei, punând în pericol un tratat strategic. În acelaşi timp, avem europarlamentari care trebuie să susţină România cu elemente juridice care să o impună în Spaţiul Schengen, dar dizarmonia din ţară înseamnă că ne autodistrugem din interior, la comanda altora. România, dar şi soarta unei societăţi de pe platforma chimică vâlceană se află, în acest moment, la mâna cartelului financiar-bancar cunoscut şi sub numele de BNR. Este o combinaţie de capitalism şi comunism (care sunt acelaşi lucru, pentru cine cunoaşte), iar revenirea este bazată pe prietenia cu guvernatorului Isărescu, cel care face şi el parte dintr-un anumit grup de interese.

*************

• Harababura de la CAS Vâlcea este departe de a se fi încheiat. După ce reprezentanţii mai multor societăţi comerciale au lăsat la sediul instituţiei declaraţiile, pentru a fi introduse în sistem în momentul reparării acestuia, s-au trezit că, de fapt, declaraţiile dispăruseră, pentru că angajaţii CAS, pur şi simplu, le pierduseră. La CAS au fost restructurate deja patru posturi, oamenii urmând să îşi găsească de lucru în altă parte. Dacă mai au unde.

*************

• În PNL Vâlcea, ca şi la nivel naţional, mocneşte o nemulţumire care este posibil să declanşeze un cutremur, deocamdată, la figurat. Cristian Buican a reuşit să-i întoarcă împotriva sa şi pe puţinii liberali care îi mai erau fideli şi care îl acuză acum că a încercat să arunce organizaţia în braţele PDL, în loc să încerce să o întărească. Nici alianţa cu PSD nu le surâde prea tare liberalilor, dar cea cu PDL li se pare de-a dreptul contra naturii. Conştient că a întins prea tare coarda, Buican a dat-o la întors, la sfârşitul săptămânii trecute. Se pare că Buican şi Jurcan, amândoi masoni de seamă, sunt legaţi de interese economice interesante şi, drept urmare, îşi pot permite să facă strategii politice împreună. Amândoi nu fac însă altceva decât să trădeze într-un fel sau altul interesele partidelor pe care le reprezintă. Pe de altă parte, între liberali şi PC este o simbioză interesantă. Liberalii nu vor să le dea prea mult nas oamenilor lui Voiculescu, cărora le pregătesc posturi pe măsura procentului reprezentat la alegeri, adică 1%, dar, în schimb, sunt disperaţi să li se facă imagine pe „antene”, intenţie care mocneşte la PNL încă de anul trecut.

*************

• Cristina Neagu se pare că a fost determinată să rămână în România şi de colega şi prietena ei, Patricia Vizitiu, cele două putând deveni în scurt timp cumnate.

*************

• Deputatul Samoil Vîlcu a transmis, săptămâna trecută, un comunicat de presă care ne-a stârnit râsul. El se laudă cu marea sa realizare, aceea de a fi participat la dezbaterea cu tema „Reforma instituţională a Statului Român. Statul asistenţial, statul minimal sau statul eficient?”,  eveniment organizat de Institutul de Studii Populare. În traducere liberă, a fost şi el pe acolo, iar singurul lucru inteligent care i-a ieşit din puţul gândirii,”după”, a fost că întâlnirea ar fi fost… „interesantă” şi discursurile participanţilor „pline de substanţă”. O fi fost experienţa asemănătoare serilor când deputatul Vîlcu se chinuia din răsputeri să se ridice pe vârfuri, atunci când un niscaiva şef sau şefuţ din partidul din care face parte şi când vajnicul „apărător” al sănătăţii vâlcene încerca să se poziţioneze cât mai bine… în spate, pentru a se vedea şi el la televizor cum dă din cap aprobator.

*************

• Grupa sindicală „Spiru Haret” de la Şcoala „Take Ionescu” solicită schimbarea liderului, care este nimeni alta decât… profesoara Liuba Sazon. Cititorii noştri ne-au semnalat că Florin Popa, liderul de la Sindicatul „Spiru Haret”, încearcă de mai bine de trei luni să scape de ea din fruntea grupei sindicale. Mai mulţi profesori s-au hotărât să adopte acum măsuri extreme în acest sens. Câţiva dintre ei s-au mutat deja la FSLI şi, în foarte scurt timp, toţi membrii de sindicat „Spiru Haret” din „Take Ionescu” vor părăsi acest grup pentru FSLI. La întâlnirea de anul trecut cu liderii de la Bucureşti ai „Spiru Haret”, s-a cerut eliminarea Liubei Sazon din schemă, pe motiv de incompatibilitate şi de grave prejudicii de imagine. Situaţia de la „Take Ionescu” este un butoi de pulbere, au mai rămas doar 11 membri care cer schimbarea ei din funcţie, dar ea se face că plouă.

*************

• Cică nu Veţeleanu a făcut jocurile la el în familie, ci… găina, pardon: nevasta. Se pare că divorţul s-a anulat, pentru că, în final, nevasta l-a iertat pe rătăcitorul ei soţ şi a hotărât să încerce să continue relaţia cu el.

*************

• Constantin Şerban, fostul primar de la Popeşti, nu mai este director la capre, pentru că ferma nu dădea înainte, iar ciobani buni erau cam greu de găsit. Drept urmare, el s-a apucat să implementeze un proiect european pentru încadrarea în muncă a şomerilor, ca să-şi mai facă niscaiva imagine în localitate, în colaborare cu AJOFM şi firma Oreade SRL din Braşov, care desfăşoară acest proiect.

*************

• Doctrină este un cuvânt total străin pentru Valentin Iliescu. Omul vede că se găseşte în tabăra nepotrivită, aşa că vrea acum să se refugieze la partidul care, crede el, va câştiga alegerile în următorul mandat, adică PSD. Drept urmare, a început să se gudure pe lângă liderii locali şi este dispus chiar să le facă imagine pe postul pe care îl controlează din umbră.

*************

• Atitudinea prefectului de Vâlcea este în continuare una greşită, pentru că, în loc să fie mulţumit că scandalul nu a degenerat şi nu s-a soldat eventual cu schimbarea lui din funcţie, încearcă din nou să tulbure apele. Uitând că, de fapt, nu primarul de la Vlădeşti sau şoferul microbuzului i-au şoptit la ureche ce să declare în intervenţia sa televizată, Ungureanu nu ştie acum pe cine să se răzbune, afirmând că mai aşteaptă şi scuze de la jurnaliştii pe care tot el i-a provocat. Şi… să vezi şi să nu crezi. Printre argumentele folosite de Ungureanu la emisiunea cu pricina a fost că el este foarte preocupat de mişcare, în general, astfel încât, la Cupa Posada ar fi organizat un concurs de biciclete la care ar fi participat personal. Adevărul este însă că pe 7 noiembrie Ungureanu a fost pe bicicletă la startul competiţiei, dar s-a urcat cu prima ocazie într-un jeep şi, normal, a ajuns primul la sosire. Aşa o fi trebuit să procedeze şi copiii de la Vlădeşti? La situaţia în care se găseşte PDL în acest moment poate ar fi mai bine să tacă şi să îşi vadă de treabă, ca să-i arate premierului Boc faptul că nu are motive să-l schimbe din funcţie. Întrebat dacă îşi va da demisia în urma scandalului mediatic în care a fost implicat pe postul Realitatea TV, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a făcut însă că nu aude întrebarea.

*************

• Conducerea ARR le-a transmis deja celor de la Antares să iasă de pe traseul Râmnicu Vâlcea – Drăgăşani, pentru că altfel vor avea probleme. Abuzul este însă clar, atâta timp cât Florinel Butnaru nu şi-a permis să le retragă licenţele celor de la Antares, ci doar le-a luat plăcuţele de înmatriculare de la autoturisme. Călătorii se plâng însă că, în urma acestor controale, efectuate împreună cu poliţia, sunt ţinuţi în frig ore întregi. Un astfel de control s-a desfăşurat şi pe traseul Râmnicu Vâlcea – Bujoreni. Pe de altă parte, Antares a pierdut pe barba faptului că deputatul Becşenescu nu mai face politică sau nu mai face politica adecvată, pentru că se loveşte acum chiar de verişorul celui care l-a susţinut până acum câţiva ani şi care a plecat între timp puţin pe „plaiurile vânătorii”. 

*************

• Investiţiile făcute de o anumită primărie, din sudul judeţului, cu fonduri europene, vor fi luate la purecat de DNA în perioada următoare. Există suspiciuni cu privire la anumite licitaţii „aranjate”, care au pus în pericol investiţiile cu pricina.
 
< Precedent   Urmator >
 

Editie tiparita
Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri