Index arrow Stiri arrow Cultura arrow RESPIRA, spectacolul Teatrului Anton Pann, pe scena Festivalulului International al Teatrului de S
RESPIRA, spectacolul Teatrului Anton Pann, pe scena Festivalulului International al Teatrului de S

Evaluare utilizator: / 0
SlabExcelent 
Data publicarii: 21-11-16
respira_foto.jpg
Abia întorşi de la Festivalul de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) de la Piatra Neamţ, actorii Teatrului Anton Pann se pregătesc pentru un alt festival, cea de-a XX-a ediţie a Festivalulului  Internaţional al Teatrului de Studio -”Davila Interfest” şi Festivalul Balcanic al Teatrului de Studio, ediţia a VII-a, eveniment care va avea loc în perioada 14-20 noiembrie la Piteşti. Juriul Festivalului este compus din personalităţi ale teatrului românesc şi nu numai: George Mihăiţă - actor şi Manager al Teatrului de Comedie din Bucureşti, Aura Corbeanu – vicepreşedinte executiv al Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi cunoscutul regizor albanez Adonis Filipi. 
Printre spectacolele care se află în concurs, după o selecţie riguroasă făcută de către selecţionerul acestei ediţii, criticul de teatru Ion Parhon, la Festivalulului  Internaţional al Teatrului de Studio -”Davila Interfest se numără şi spectacolul Teatrului Anton Pann. Este vorba de RESPIRĂ de Duncan Macmillan, traducerea şi regia Adrian Roman, scenografia Traian Tuţă, un spectacol care s-a jucat în premieră naţională pe scena de la Râmnicu Vâlcea în ianuarie 2016. Teatrul Anton Pann va intra in competiţie cu spectacole ale unor teatre cu renume din ţară şi străinătate, şi anume: Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu; Teatrul Bulandra din Bucureşti, Teatrul Fani Tardini din Galaţi; Teatrul de dramă din Vraţa - Bulgaria; Teatrul din Kragujevac, Serbia; Teatrul independent Unteatru din Bucureşti; Teatrul Dramatic din Braşov şi Teatrul Alexandru Davila din Piteşti.
RESPIRĂ, spectacolul Teatrului Anton Pann va fi prezentat publicului argeşean sâmbătă 19 noiembrie, de la ora 19.30, în Sala Studio a Teatrului Alexandru Davila din Piteşti. După premiera naţională şi reprezentaţiile de la Râmnicu Vâlcea, RESPIRĂ a fost prezent şi pe scena altor teatre precum Teatrul Excelsior din Bucureşti şi la Festivalul festin de la Caracal.
Doi actori extraordinari, Maria Simona Arsu şi Olimpiu Blaj, într-un spaţiu de joc minimal, practic fără decor şi recuzită, captează pentru o oră şi jumătate atenţia spectatorilor emoţionaţi care, de fiecare dată, izbucnesc în aplauze la final. Este un spectacol tulburător despre creşterea populaţiei şi schimbările climatice şi cum aceşti doi factori fac problematică decizia de a avea un copil, dacă îţi pasă cu adevărat de viitorul planetei şi al lumii. Iată cum descrie Oana Medrea acest spectacol în  revista Teatrul azi  nr. 10-11/2016: “Cu un tempo alert şi cu replici care se întretaie în dialoguri vii, ce alternează cu pledoarii pro şi contra, rostite pe rând de cei doi viitori părinţi, textul lui Duncan Macmillan respiră prospeţime, deşi densitatea sa ideatică devine pe alocuri copleşitoare. Protagoniştii sunt două personaje fără nume, un El şi o Ea ai zilelor noastre. El — muzician şomer, Ea — doctorandă în probleme de protecţia mediului. Aceştia sunt protagoniştii poveştii: doi tineri, aflaţi în faţa întrebării cruciale a vieţii de cuplu. A deveni sau a nu deveni părinţi? Prin implicarea lor, prin ritmul şi firescul replicilor, cei doi actori ai teatrului vâlcean ne-au făcut să uităm că suntem spectatori şi că ei rostesc un text scris de un autor străin. Timp de o oră şi jumătate, care durează cât o respiraţie, densitatea şi inteligenţa textului, împreună cu intensitatea jocului celor doi actori, te fac să uiţi că eşti la teatru “.
 

SCRIEŢI UN COMENTARIU

Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
 

Editie tiparita

Alte articole

Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri